Analisis Kesesuaian UU No. 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Pada Pangan Impor di Indomaret Wilayah Kabupaten Kuningan

  • Mulfi Aulia Institut Ilmu Al-Qur’an (IIQ) Jakarta
  • Alya Hanifah Institut Ilmu Al-Qur’an (IIQ) Jakarta
Keywords: Halal Product Guarantee, Imported Food, Indomaret

Abstract

This study uses a field research method with a qualitative approach. Qualitative data on the procurement process for imported products and product sales under the JPH Law were obtained through interviews with store heads, observations and documentation of Indomaret outlets in the Kuningan Regency area. The results of this study indicate, first, the provisions for imported food products that can be found in Indonesia according to the JPH Law, namely the discovery of the appropriate halal label on the product and has a halal certificate and has a registration number (this is specifically for halal certified products abroad, it is mandatory to register to) BPJPH and its registration number on the product). Second, the products supplied to Indomaret in the Kuningan Regency area come from one Distribution Center (DC), namely DC Cirebon, so it can be ascertained that all products sold at Indomaret outlets in the area, including imported food products, are the same. Third, during the five-year transition period (October 2014-October 2019) it turned out that some importers had not utilized optimally to implement halal certification of products. The proof is that in 2021, which means that two years have passed since the transition period, there are still products that are not labeled as halal or labeled as not halal in Indomaret, the Kuningan Regency area.

References

Adam, Panji. “Kedudukan Sertifikasi Halal dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam”. Jurnal Amwaluna 10. 2017.
Ady, Syahputra. “Pengaruh Labelisasi Halal Terhadap Keputusan Masyarakat Kecamatan Perbaungan Dalam Pembelian Produk Makanan Dalam Kemasan”. Jurnal Ekonomi dan Keuangan 2. No.8, 2020.
Agil Husen Al Munawar, Said. Makanan dan Miniman Manusia Menurut Islam. Jakarta: Ditjen Bimas Islam, 2003.
Amin, Ma’ruf. Fatwa Produk Halal: Melindungi dan Menentramkan. Jakarta: Pustaka Jurnal Halal, 2010.Departemen Agama RI. Panduan Sertifikasi Halal. (t.tp: t.p, 2008).
Amin, Ma’ruf. “Halal Berlaku Untuk Seluruh Umat”. Jurnal Halal LPPOM MUI. no. 1, 2013.
Amri, Syaiful dan M. Jamil Ardiansyah. “Analisis Yuridis Kewenangan Majelis Ulama Indonesia Dalam Penyelenggaraan Jaminan Produk Halal”. Jurnal Ilmiah UIN Sumatera Utara 21. 2016.
Durrotul Faridah, Hayyun. ”Sertifikasi Halal Di Indonesia: Sejarah, Perkembangan dan Implementasi”. Journal of Halal Product and Research 2. no. 2. 2019.
Eri Safira et.al., Martha. “Masyarakat Milenial Melek Hukum Akselerasi Produk Halal Berjaya di Pentas Dunia”. Journal of Law Family Studies Al syakhisiyyah 1. no. 2. 2019.
Faidah, Mutimmatul. “Sertifikasi Halal di Indonesia dari Civil Society Menuju Relasi Kuasa antara Negara dan Agama”, Jurnal Studi Keislaman 10. 2017.
Hartono, Nono dan Ambar Jamilah. “Analisis Perilaku Konsumen Terhadap Tingkat Kepentingan Label Halal Pada Bahan Pangan (Studi Kasus: Masyarakat Desa Bobos Kecamatan Dukupuntang Kabupaten Cirebon)”. Jurnal Syirkatuna 8. 2016.
Herdiansyah, Haris. Wawancara, Observasi, Focus Group: Sebagai Instrumen Penggalian Data Kualitatif. Jakarta: Rajawali Pers, 2013.
Izzuddin, Ahmad. “Pengaruh Label Halal, Kesadaran Halal Dan Bahan Makanan Terhadap Minat Beli Makanan Kuliner”, Jurnal Penelitian Ipteks 3. no. 2. 2018.
Jannah, Akyunul. Gelatin, Tinjauan Kehalalan dan Alternatif Produksinya. Yogyakarta: Sukses Offset, 2008.
Karimah, Iffah. “Perubahan Kewenangan Lembaga-Lembaga Yang Berwenang Dalam Proses Sertifikasi Halal”. Jurnal Syariah 3. 2015.
Konoras, Abdurrahman. Jaminan Produk Halal di Indonesia Perspektif Hukum Perlindungan Konsumen. Depok: Rajagrafindo Persada, 2017.
Nana, Syaodih Sukmadinata. Metode Penelitian Pendidikan. Bandung: Remaja Rosda Karya, 2015.
Nanda, Kurnia Fitra dan Retty Ikawati. “Hubungan Persepsi Label Halal MUI Terhadap Minat Beli Produk Makanan Pada Mahasiswa Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Surakarta”. Journal of Food and Culinary 3. no. 1. (2020).
Nasution, Farid dan Fachruddin. Penelitian Praktis. Medan: Pustaka Widya Sarana, 1993.
Undang-Undang Nomor 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal.
Soekanto, Soerjono. Suatu Tinjauan Sosiologi Hukum Terhadap Masalah-Masalah Sosial. Bandung: Alumni, 1982.
Wawancara dengan Kepala Toko, Ahmad Hidayat. Kuningan, 18 Juli 2021.
Wawancara dengan Kepala Toko , Ayu tridara. Kuningan, 17 Juli 2021.
Published
2021-12-04
Abstract viewed = 138 times
PDF (BAHASA INDONESIA) downloaded = 219 times
How to Cite
Aulia, M., & Hanifah, A. (2021). Analisis Kesesuaian UU No. 33 Tahun 2014 Tentang Jaminan Produk Halal Pada Pangan Impor di Indomaret Wilayah Kabupaten Kuningan. Al-Mizan : Jurnal Hukum Dan Ekonomi Islam, 5(2), 127-146. https://doi.org/10.33511/almizan.v5n2.127-146